Sluit Dit is de oude website van de AOC Raad.
Deze wordt alleen nog gebruikt voor archiefdoeleinden. De laatste update is van 31 januari 2017. Ga hier naar de nieuwe website. http://aocraad.nl/
AOC Raad   Bronland 12-A    6708 WH Wageningen   T 0318-648900   E info@aocraad.nl
Volg ons op Facebook Volg de AOC Raad op Twitter Volg de AOC Raad op LinkedIn Youtube RSS Feed
A - / +

Actueel

13 januari 2017

Groene Welle haalt groene vlag: eerste Eco-school in Overijssel


Groene Welle haalt groene vlag: eerste Eco-school in Overijssel Groene Welle in Zwolle ontving donderdag 12 januari de Groene Vlag van Eco-schools. De onderwijsinstelling is hiermee de eerste school in Overijssel die het officiŽle internationale keurmerk mag voeren. De kartrekkers van het project zijn de leerlingen van het Groene Lyceum. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden zij samen met hun begeleidende docenten in het zonnetje gezet door onder meer gedeputeerde van de Provincie Overijssel, dhr. E. Lievers.

De provincie stimuleert duurzame initiatieven en was tijdens deze dag aanwezig met het duurzaamheidsproject NEO on tour. De gedeputeerde maakte tijdens de bijeenkomst ook bekend dat het project Duurzame Scholen Overijssel van start is gegaan. Dit omvat onder andere de aanstelling van energiecoaches, die in de regio aan de slag gaan om scholen, schoolbesturen en gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van schoolgebouwen.

De Groene Welle heeft de afgelopen jaren in het kader van Eco-school veel verschillende activiteiten ontplooit om de school en schoolomgeving duurzamer te maken. Zo zijn er in het kader van waterbesparing sensorkranen geplaatst in de toiletruimtes, staan er extra afvalbakken voor betere afvalscheiding, is er een speciaal waterfonteintje geplaatst waar iedereen makkelijk waterflesjes kan bijvullen en worden er speciale plantenwanden van plasticflessen gemaakt om de school groener te maken. 

Schoner en duurzamer
Ook in het lesprogramma binnen het vmbo en het Groene Lyceum is er extra aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast zijn er activiteiten in de buurt uitgevoerd. Zo hebben leerlingen bloembollen geplant in diverse perkjes op het Hanzeland en werkten ze mee aan de nieuwe bestrating bij de wijkboerderij. Alle acties dragen bij aan een schonere en duurzamere schoolomgeving. 

Leerlingen aan zet
Eind december beoordeelde de jury van Eco-schools de activiteiten en resultaten als goed. In een speciale audit heeft de school laten zien welke activiteiten ze heeft ontplooit. Hierbij werd gewerkt aan de hand van tien thema’s. Ook de komende jaren blijft de Groene Welle zich actief inzetten om het onderwerp duurzaamheid op de agenda te houden. Leerlingen van het Groene Lyceum hebben hierbij het voortouw. Zij zullen jaarlijks nieuwe initiatieven ontplooien, zoals de verkoop van vegetarisch eten in de schoolkantine, nieuwe acties rondom afval scheiden en het verminderen van papiergebruik. Ook zullen ze docenten en leerlingen informeren over hun initiatieven. 

Gedeputeerde Erik Lievers: “Veel scholen, schoolbesturen en gemeenten in Overijssel hebben concrete ambities om scholen te verduurzamen. De Groene Welle is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van. Ik feliciteer de leerlingen dan ook van harte met het behalen van de Groene Vlag.” Gedeputeerde Lievers maakte daarna officieel bekend dat het project Duurzame Scholen Overijssel van start is gegaan. Hij introduceerde onder andere de energiecoaches die zijn aangesteld om te ondersteunen bij het verduurzamen van schoolgebouwen. Zij starten dit jaar bij de basisscholen in 8 gemeenten in Overijssel, waaronder Zwolle en Deventer.

Nieuwe Energie Overijssel (NEO) on Tour
De Provincie Overijssel was ook betrokken bij de organisatie van de uitreiking. Met het duurzaamheidsinitiatief NEO on Tour wordt aandacht besteed aan het onderwerp duurzaamheid en de toekomst van Nieuwe Energie in de provincie Overijssel. Zo konden leerlingen en hun ouders, medewerkers en buurtgenoten  van de Groene Welle bij de speciale elektrische bus vol spellen en activiteiten kennis maken met nieuwe energievormen. Er stond bijvoorbeeld een fiets klaar, waarmee iedereen hun eigen slagroom kon kloppen voor een kopje warme chocolademelk. 

 

Dit artikel delen: